Unghästutbildning

Vill du få din häst inriden eller vidareutbildad på ett positivt, progressivt och naturligt sätt har du kommit helt rätt! Jag utgår ifrån varje enskild individs unika personlighet i min utbildning av den unga hästen genom att först träna den från marken. I träningen från marken kan jag och den unga hästen bygga upp en relation som bygger på kärlek, kommunikation och ledarskap. När jag har hästens tillit och respekt från marken kan jag genom små övergångar snarare än stora förändringar utbilda den på ett sådant sätt att den aldrig känner sig rädd, hotad eller tvingad utan hästen ska tycka att det är roligt och utvecklande. Självklart tränar jag den unga hästen med NH-metoder.

Min definition av inriden är att hästen ska vara ridbar i alla gångarter, med sadel och träns. Den ska kunna flytta fram- och bakdel på kommando, göra smidiga övergångar och halter samt kunna ta något steg bakåt om ryttaren ber om det. Jag rider in den unga hästen i fri form (dvs. på lös tygel).


Nu till lite praktiska saker. Vill du lämna din häst hos mig på inridning/tillridning/utbildning är det viktigt att tänka på följande:

  • Hästen ska vara fullt frisk! Om hästen mot förmodan inte känns helt frisk, verkar ha ont någonstans eller skulle skada sig under vistelsen hos mig står du som ägare för alla eventuella kostnader.

  • Jag tar inte emot mindre hästar än stor C-ponny på grund av min längd.

  • Alla hästar är olika och behöver få utvecklas i sin egen takt. De har även olika erfarenheter med sig när det kommer hit för inridning. Det är därför svårt att säga hur lång tid det brukar ta att rida in en häst. För mig är det viktigt att varje individ får utvecklas i sin egen takt och varken stressas eller uttråkas om den har lätt för sig. Jag brukar dock utgå från att det tar 1-2 månader som grund och då tränas den unga hästen ca 5 timmar/vecka. Mot slutet av perioden görs en utvärdering om vart hästen är i sin utbildning och hur trygg du som ägare känner dig med att fortsätta därifrån på egen hand. Vill du ha fortsatt hjälp går det att ordna i mån av plats.

  • Tänk på att tillridning av en "problemhäst" kan ta betydligt längre tid än vid en "vanlig" inridning. Det är mycket lättare att lära in än att lära om, särskilt om det finns trauman i bakgrunden.

  • Kostnaden för inridning/tillridning är uppdelad i träning och inackordering. Träningen kostar 6500kr/månad och inackorderingen 2500kr/månad för stor häst och 2000kr/månad för ponny. I inackorderingskostnaden ingår gårdens eget foder, strö och daglig skötsel. Hästen ska i första hand vara inackorderad här under inridningen. I specialfall kan jag träna hästen hos dig istället, då betalar du 500kr/timme för träning av häst + reseersättning på 25 kr/mil varje gång jag kommer ut.

  • Skulle inridningen/tillridningen/utbildningen av någon anledning avbrytas i förtid betalar ni 2000 för träning och 625/500kr för inackordering per påbörjad utbildningsvecka (vecka 1-3, från och med v. 4 kommer ni debiteras full ersättning dvs. 6500kr för träningen och 2500/2000kr för inackorderingen även om utbildningen avbryts),

Priserna är inklusive moms. Företaget innehar F-skatt.

Vid frågor, kontakta Frida på 076-134 17 31 eller frida@edsjogard.se