Unghästutbildning - uppdaterad inför 2023

Vill du få din häst inriden eller vidareutbildad på ett positivt, progressivt och naturligt sätt har du kommit helt rätt! Jag utgår ifrån varje enskild individs unika personlighet i min utbildning av den unga hästen. Genom att först träna den från marken kan jag och den unga hästen bygga upp en relation som bygger på kärlek, kommunikation och ledarskap. När jag har hästens tillit och respekt från marken kan jag genom små övergångar snarare än stora förändringar rida in den på ett sådant sätt att den aldrig känner sig rädd, hotad eller tvingad utan hästen ska tycka att det är roligt och utvecklande. Självklart tränar jag den unga hästen med NH-metoder.


Min definition av inriden är att hästen ska vara ridbar i alla gångarter, med sadel och träns. Den ska kunna flytta fram- och bakdel på kommando, göra smidiga övergångar och halter samt kunna ta något steg bakåt om ryttaren ber om det. Jag rider in den unga hästen i fri form (dvs. utan kontakt på halv-lång tygel).

Nu till lite praktiska saker. Vill du lämna din häst hos mig på inridning/tillridning/utbildning är det viktigt att tänka på följande:

  • Det går aldrig ge några garantier för hur långt en häst kommer i sin utbildning inom en viss tid. Jag kan däremot lova att göra mitt allra bästa för varje unik individ som kommer hit för inridning/träning!
  • Hästen ska vara fullt frisk! Om hästen mot förmodan inte känns helt frisk, verkar ha ont någonstans eller skulle skada sig under vistelsen hos mig står du som ägare för alla eventuella kostnader.
  • Jag tar inte emot mindre hästar än stor C-ponny på grund av min längd.
  • Alla hästar är olika och behöver få utvecklas i sin egen takt. De har även olika erfarenheter med sig när det kommer hit för inridning. Det är därför svårt att säga hur lång tid det brukar ta att rida in en häst. För mig är det viktigt att varje individ får utvecklas i sin egen takt och varken stressas eller uttråkas. 
  • För att unghästen inte ska bli för trött under inridningen vill jag ha hästen här i ca 7 veckor. Målet är att träna aktivt under 3 veckor, sedan vila en vecka innan vi kör ytterligare 3 veckor med aktiv träning. Sammanlagt ca 20-25 träningstimmar. 
  • Mot slutet av perioden görs en utvärdering om vart hästen är i sin utbildning och hur trygg du som ägare känner dig med att fortsätta därifrån på egen hand. Vill du ha fortsatt hjälp går det att ordna i mån av tid och plats.
  • Tänk på att tillridning av en "problemhäst" ofta tar betydligt längre tid än vid en "vanlig" inridning. Det är mycket lättare att lära in än att lära om, särskilt om det finns trauman i bakgrunden.
  • Kostnaden för inridning/tillridning är uppdelad i träning och inackordering. För en standard period på 7 veckor kostar träningen 8400 kr (för 20-25 timmar aktiv träning) och inackorderingen 4200 kr (2400kr/månad). I inackorderingskostnaden ingår upp till 12 kg/dag av gårdens eget grovfoder samt ett kompletterande mineralfoder, strö och daglig skötsel. Är hästen svårfödd och behöver mer foder går det att köpa till extra grovfoder. Ägaren står även för eventuellt kraftfoder och extra tillskott. 
  • Skulle inridningen/tillridningen/utbildningen av någon anledning avbrytas i förtid betalar ägaren 500kr/timme för alla dittills tränade timmar samt 600kr/påbörjad vecka för inackorderingen. 

Priserna är inklusive moms. Företaget innehar F-skatt.

Vid frågor, kontakta Frida på 076-134 17 31 eller frida@edsjogard.se